Meekers Medical recycled

Sinds jaar en dag verzorgt Meekers Medical de recycling van chirurgisch instrumentarium en aanverwante artikelen voor haar klanten. Het gaat in de meeste gevallen om instrumenten en artikelen welke wegens standaardisatie uit roulatie zijn gehaald en ergens in de kelder van het ziekenhuis terecht zijn gekomen. Deze instrumenten zijn veelal in uitstekende staat en perfect voor artsen en chirurgen die zich inzetten in landen waar andere kwaliteitseisen gelden en waar men minder te besteden heeft.

Meekers Medical haalt dergelijke voorraden op bij ziekenhuizen en zorginstellingen die hier vraag naar hebben. Op locatie in Utrecht worden de zendingen uitgezocht en gefilterd. Het bruikbare wordt per soort of specialisme gesorteerd en apart gehouden voor geïnteresseerde stichtingen die zich inzetten voor de zorg in 3e wereldlanden. Alles wat niet bruikbaar is wordt afgevoerd naar een instantie die RVS verwerkt en op die manier zorg draagt voor recycling van de materialen.

De inname van uw instrumentarium wordt vergoed naar de RVS dagwaarde per kg. Op deze manier haalt u het maximale uit uw afval!


Stichting Medic

Meekers Medical doneert instrumenten en aanverwante medische artikelen aan stichting Medic. Medic is een vrijwilligersorganisatie, die medische apparatuur en goederen inzamelt, repareert en distribueert ten behoeve van gezondheidsprojecten in economisch achtergebleven gebieden.

Jan Wouter Brunings (KNO Arts Maastricht UMC)

Jan Wouter Brunings is KNO arts in het Maastricht UMC heeft een mooie selectie aan instrumentarium meegenomen naar Gambia. Hieronder zijn verhaal:

“Mijn project heeft nog geen naam, momenteel werk ik op persoonlijke titel. Ik heb de connectie met de enige KNO arts in Gambia in het Edward Francis Small Teaching Hospital, voormalig Royal Victoria Teaching Hospital in Banjul, voortgevloeid uit de band met Lamin Health Center in Lamin. Instrumentarium kan ik verdelen over de nodige locaties. KNO spul wordt direct ingezet, klein chirurgisch spul gaat naar Lamin en groot chirurgisch gaat ook weer naar Banjul. Zo heb ik vorig jaar van Lamin een doos anesthesie laryngoscopen meegenomen naar het EFSTH maar zo zijn er ook gynaecologische spullen naar een andere kliniek gegaan. Het is maar net wie je ontmoet en wie het kan gebruiken.”


Dutch Urology Foundation

De Dutch Urology Foundation is een organisatie, die opkomt voor patiënten met urologische problemen in minder ontwikkelde landen. De stichting bereikt deze doelstelling door urologen, urologische zorgverleners of instellingen, financieel en logistiek te ondersteunen. De materialen in de lokale ziekenhuizen zijn vaak beperkt. De urologen die samenwerken met de Dutch Urology Foundation zijn vaak het hele jaar bezig om materialen te verzamelen.

Uroloog Ronald Nooter uit het Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft op onze locatie een mooie selectie aan instrumentarium uitgekozen voor zijn project in Gana. Hieronder zijn verhaal:“Ik werk 2 weken per jaar in het Holi Family Hospital in Nkawkaw Ghana en doe daar dan urologisch werk. Dat moet vaak met materiaal dat onder de maat is. Onze organisatie (dutchurologyfoundation.nl) is ook actief in Battor, Ghana en in het MCMC in Moshe Tanzania.

Wij zijn ontzettend dankbaar voor alle uiteenlopende donaties en partijen die deze donaties mogelijk maken. Wanneer je onderstaande video bekijkt en ziet hoe men op andere plekken in de wereld nog moet werken in het ziekenhuis dan begrijp je dat alle donaties van onschatbare waarde zijn.

”Klik hier voor een indruk van het Holi Fami Hospital in Nkawkaw Ghana


Gerard Rutten (ex-leidinggevende CSA, Elisabeth Tweesteden ziekenhuis in Tilburg)

Sinds zijn pensioen probeert Gerard Rutten een bijdrage te leveren aan het verbeteren van zorg in minder bedeelde landen.Hieronder zijn verhaal:

“Via de firma Meekers heb ik instrumenten mogen ontvangen welke bestemd zijn voor gebruik in Cuba. De zending staat klaar maar vanwege de Covid-19 situatie is deze nog niet vertrokken. Het ministerie van volksgezondheid in Cuba staat te popelen om ons te ontvangen. We zijn erg blij met dergelijke initiatieven en mooie giften.”


Medisch schoeisel naar Bosnië

In 2018 hebben wij medisch schoeisel mee mogen geven aan leerlingen verpleegkunde welke op reis gingen naar Bosnië.

Hieronder het verhaal:

“In juni mocht ik samen met 46 andere leerlingen vrijwilligerswerk doen in Bosnië. Allemaal leerlingen van de opleiding verzorgende of verpleegkunde. In de voorbereidingen kreeg ik van jullie bedrijf ontzettend veel klompen mee, meer dan ik persoonlijk had verwacht. Op de eerste dag gingen wij een bezoek brengen aan het plaatselijke ziekenhuis en aan een consultatiebureau. Bij beide instellingen wou ik graag wat klompen achterlaten. Buiten klompen hadden wij nog andere spullen verzameld voor de kinderafdeling. Wij konden extreem veel spenen, tandenborstels en tandpasta overhandigen. De afdeling was hier ontzettend blij mee. Toen wij vervolgens met klompen aankwamen voor de verpleegkundige en voor de arts leken het wel kinderen in een snoepwinkel. De arts was voornamelijk verbaasd over het feit dat wij zijn schoenmaat hadden. Een doodnormale maat in Nederland maar blijkbaar groot voor Bosnische begrippen! Maatje 43.”


SOEGG (Stichting Oost-Europahulp Gereformeerde Gezindte)

SOEGG verleent humanitaire hulp in Oekraïne. Men verzamelt afgeschreven medische apparatuur in Nederlandse ziekenhuizen, brengt die weer in goede staat en installeert en onderhoudt die in negen ziekenhuizen in Zhitomir. Ook brengt men geld bij elkaar voor nieuwe in Oekraïne aan te schaffen apparatuur.

“De firma Meekers Medical ondersteund het humanitaire ziekenhuiswerk van de stichting Soegg door nog bruikbaar Instrumentarium en medische spullen te schenken. Deze spullen gaan naar zes ziekenhuizen, Oncologie, twee regionale ziekenhuizen en twee kinderziekenhuizen in ZHITOMIR in de Oekraïne.”


Oorlogsgebied Oekraïne

Na de zomer van 2022 werden wij benaderd door een organisatie die spullen inzamelde bij medisch georiënteerde bedrijven binnen Nederland.

Deze spullen werden ingezameld voor een bezoek aan het oorlogsgebied in Oekraïne. Het moment van afhalen was voor ons best bijzonder, er kwam een grote personenbus voorrijden met daarin een Oekraïens gezin. De laadruimte was al tot aan het dak gevuld met allerlei medische verbruiksmiddelen.

Zelf konden wij hier een flinke lading aan instrumentarium en medisch schoeisel aan toevoegen. De blijdschap van de ontvangers was onbetaalbaar. Erg mooi om de levensduur van in Nederland afgeschreven spullen te verlengen en hier mensen nog oprecht blij mee te maken.

Tussendoor ontvangen wij via Whatsapp foto’s en filmpjes met bedankjes vanuit Oekraïne. “The doctors are very happy with all the goods you guys donated”

Uroloog Ronald Nooter uit het Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft op onze locatie een mooie selectie aan instrumentarium uitgekozen voor zijn project in Gana. Hieronder zijn verhaal:“Ik werk 2 weken per jaar in het Holi Family Hospital in Nkawkaw Ghana en doe daar dan urologisch werk. Dat moet vaak met materiaal dat onder de maat is. Onze organisatie (dutchurologyfoundation.nl) is