Lees hier alles over pessaria!

Meekers Medical levert al jaren veel verschillende vormen en varianten van pessaria aan haar klanten. Een pessarium is een veelal van siliconen gemaakt voorwerp dat in de vagina wordt ingebracht, vaak ook aangeduid met de term ‘ring’. Het doel van een pessarium is meervoudig: Pessaria kunnen worden gebruikt als anticonceptiemiddel en om steun te geven bij een verzakking van de vaginawand of baarmoeder. Soms worden pessaria ook toegepast bij ongewenst urineverlies.

Anticonceptiemiddel

Als anticonceptiemiddel is een pessarium wat minder betrouwbaar dan andere, meer bekende voorbehoedsmiddelen. Ook beschermt een pessarium niet tegen SOA’s. Van de 1000 vrouwen die pessaria gebruiken als anticonceptiemiddel worden er 160 tot 170 alsnog zwanger.

De pessaria die Meekers Medical levert zijn bedoeld om te helpen bij de meer medische toepassing genaamd pessariatherapie. Hierbij worden pessaria gebruikt ter ondersteuning van een verzakking van de vaginawand of de baarmoeder. Zo’n verzakking wordt een prolaps genoemd, hetgeen inhoudt dat de baarmoeder, de blaas en/of een deel van de darm niet meer goed op zijn plek zit. Meer dan 40 procent van de vrouwen boven de 40 jaar krijgt te maken met een vorm van prolaps. Een groot deel van deze vrouwen ondervindt hier weinig tot geen last van, maar er zijn wel vrouwen met klachten die zich bijvoorbeeld uiten bij het plassen, tijdens de ontlasting of tijdens het sporten en of vrijen.

Pessariatherapie

Pessariatherapie kan hierbij mogelijk uitkomst bieden, als minder invasieve behandelmethode dan bijvoorbeeld een operatie. Veel patiënten met een prolaps worden door de eigen huisarts behandeld maar het kan nodig zijn dat zij verwezen worden naar het ziekenhuis voor nader onderzoek en behandeling door een gynaecoloog.

Er bestaan geen eenduidige indicaties voor het gebruik van de diverse soorten en typen pessaria. Pessaria zijn veelal gemaakt van een soepele siliconenvariant. Er zijn veel verschillende soorten pessaria, sommige zijn helemaal dicht, anderen hebben een opening in het midden van het pessarium. De vorm is eveneens verschillend, zo bestaan er ronde, ovalen, kubusvormige of halvemaanvormige varianten. De grootte varieert van een paar centimeter tot meer dan 10 centimeter. Welke vorm en grootte het beste past hangt af van de ruimte in de vagina en van de aard van de prolaps. De behandelend huisarts of gynaecoloog bepaalt op basis van lichamelijk onderzoek welk pessarium het meest geschikt is.

Wanneer een pessarium wordt ingebracht wordt de ring geplaatst om de baarmoedermond. Deze leunt dan op een laag spieren die de bekkenbodem vormen. De baarmoeder hangt op het pessarium en zakt vervolgens niet meer. Het is veelal mogelijk om zelf een pessarium uit te nemen en weer in te brengen, de huisarts kan hier indien nodig ondersteuning en uitleg in bieden.

Normaal gesproken zal men een goed passend pessarium veelal niet voelen tijdens het gebruik ervan. Veel vrouwen zijn bang dat zij tijdens seksueel contact last zullen hebben van een pessarium of dat hun partner het voelt zitten. In de praktijk komt dat echter bijna niet voor.

Pessaria-poster

Om een goed overzicht te krijgen van de verschillende typen pessaria en de verschillende afmetingen die te verkrijgen zijn heeft Meekers Medical de zogenaamde Pessaria-poster gemaakt. Dit is een poster waar een 16-tal verschillende pessaria op staan afgebeeld, elk met een uitvoering in een veelheid aan maten. Deze poster kan worden opgehangen op een centrale plaats en biedt in één oogopslag de informatie die benodigd is om een bestelling te kunnen plaatsen.

Wanneer u interesse heeft om zo’n poster te ontvangen horen we dit graag van u!