De afvalberg die geproduceerd wordt tijdens een gemiddelde operatie komt steeds meer onder een vergrootglas te liggen.
Gemiddeld wordt na een kleine operatie, zoals een blindedarmoperatie, zo’n 10 tot 14 kilo aan afval verzameld. Bij een grote operatie als een hartoperatie gaat het om het dubbele: zo’n 20 tot 28 kilo aan afval. Het meeste daarvan wordt weggegooid na eenmalig gebruik. Sommige disposable apparaten kunnen worden vervangen door andere varianten die ontsmet kunnen worden. “Bijvoorbeeld het blad van een laryngoscoop, een apparaat van roestvrij staal dat de tong naar achteren duwt zodat een buisje in luchtpijp kan worden geplaatst. De wegwerpvariant daarvan kun je inwisselen voor een herbruikbare variant.”
De wissel van een disposable laryngoscoopblad naar een reusable variant heeft een gigantische invloed op de afvalproductie op de OK.
Onderstaande afbeelding geeft het verschil tussen beide varianten mooi weer. Berekening toont bovendien aan dat het gebruik van de reusable laryngoscopen en laryngoscoopbladen tot wel 88% goedkoper is. Bent u benieuwd naar het kostenplaatje voor uw ziekenhuis? Wij rekenen graag met je mee en dragen graag bij aan de omzetting van disposable naar reusable met als uiteindelijk doel, een groene OK!