Fixatie Meekers Medical

Meekers Medical is gespecialiseerd in het voorzien van instrumentenfixatie in allerlei soorten en maten. Fixatie biedt chirurgische instrumenten bescherming en kan van toegevoegde waarde zijn in het reinigings- en sterilisatieproces. Daarnaast zorgt het voor overzicht, wat een voordeel is voor zowel de operatiekamer (OK) als de centrale sterilisatie afdeling (CSA). Door middel van fixatie is in één oogopslag te zien of alle instrumenten in het daarvoor bestemde instrumentennet zitten.

Meekers Medical kent drie fixatiemethodes waarbij de verschillen in het gebruik van fixatiemateriaal zitten. Dit zijn siliconen fixatie, RVS fixatie of een combinatie van beide. Bij de drie methodes wordt er door de fixatiedesigners altijd rekening gehouden met het feit dat er zo min mogelijk contact moet zijn tussen het instrumentarium en het fixatiemateriaal. Dit zorgt ervoor dat de instrumenten optimaal gereinigd en gesteriliseerd kunnen worden.

Aan alle drie de fixatiemethodes zijn voor- en nadelen verbonden. De drie methodes hebben een aantal gemeenschappelijke voordelen. Denk aan de eerder genoemde bescherming, de voordelen voor reiniging en sterilisatie en het overzicht op het instrumentarium in de instrumentensets. Instrumentenfixatie draagt daarom zorg voor een langere levensduur van het instrumentarium, omdat de kans op beschadigingen geminimaliseerd wordt. Onderstaand zijn de verdere voor- en nadelen per fixatiemethode uitgelicht.

Siliconen fixatie

Wanneer een instrumentennet van siliconen fixatie wordt voorzien, betekent dit dat het fixatiemateriaal volledig uit siliconen is vervaardigd. De bevestiging in het instrumentennet wordt voorzien door middel van RVS U-profielen en popnagels. Een siliconen fixatie biedt de mogelijkheid om allerlei soorten en maten insnijdingen te maken. Echter zijn er altijd zaken om rekening mee te houden. Denk hierbij aan de hoogte van instrumenten of de mate van afwatering waarmee een bepaald instrument dient te worden gereinigd en gesteriliseerd.

Daarnaast wordt contact tussen scherpe delen van instrumentarium en siliconen vermeden, omdat het gevolg hiervan kan zijn dat het siliconen beschadigd raakt. Dit moet worden voorkomen, aangezien instrumenten gefixeerd worden ter bescherming. Wanneer het siliconen beschadigd raakt, wordt de functionaliteit namelijk minder. Daarnaast kunnen beschadigingen in het egale siliconen materiaal ervoor zorgen dat er onverhoopt vuilophoping kan ontstaan op deze beschadigde plekken. Daarom vermijdt Meekers Medical het contact tussen snijdende onderdelen van instrumenten en siliconen materiaal.

Siliconen materiaal heeft tot slot ook andere eigenschappen dan RVS wanneer gekeken wordt naar de snelheid waarmee het materiaal kan worden verhit en kan worden afgekoeld. In het reinigings- en sterilisatieproces wordt gewerkt met vocht- en temperatuurwisselingen. Hoe meer siliconen materiaal er in het reinigings- en sterilisatieproces aanwezig is, hoe groter de kans dat er vocht achterblijft na het proces. Instrumentensets waar vocht op achterblijft zullen opnieuw gesteriliseerd moeten worden omdat deze dan als niet steriel worden aangemerkt.

Fixatie-Siliconen-Meekers-Medical

RVS fixatie

Wanneer een instrumentennet geheel van RVS fixatie wordt voorzien, betekent dit dat het fixatiemateriaal volledig vanuit RVS is vervaardigd. De bevestiging in het instrumentennet wordt door middel van popnagels voorzien en kan direct in het RVS materiaal worden aangebracht zonder gebruik van U-profielen.

Een nadeel dat RVS fixatie met zich meebrengt, is dat de meeste chirurgische instrumenten uit RVS bestaan. RVS op RVS zorgt voor beschadiging, waardoor de kwaliteit van de set en/of het instrumentarium in de loop van tijd wordt verminderd. Daarnaast heeft RVS niet de klemmende eigenschap die siliconen wel heeft waardoor instrumentarium altijd met enige speling door de fixaties kan schuiven. Wegens het gebrek aan klemming in de fixatie zal het instrument ook altijd op bepaalde punten volledig worden omringd door fixatiemateriaal. Het gebruik van minimale contactpunten is bij gebruik van RVS niet mogelijk.

Het voordeel van RVS materiaal betreft de eigenschappen met betrekking tot het verhitten en afkoelen van het materiaal. Daar waar siliconen materiaal moeite heeft met snelle temperatuurwisselingen in combinatie met het gebruik van vocht kan RVS daar juist erg goed mee omgaan. Dit is dan ook vaak het voornaamste argument om voor RVS fixatie te kiezen.

RVS-Fixatie-Meekers-Medical

Siliconen- / RVS fixatie

Wanneer een instrumentennet voorzien wordt van een combinatie van siliconen- en RVS fixatiemateriaal wordt het gebruik van siliconen tot een minimum teruggedrongen. Alle profielen worden zoveel  mogelijk in RVS vervaardigd. Daar waar mogelijk én nodig worden hier subtiele siliconen compartimenten toegevoegd. Op deze manier worden de voordelen van beide materialen optimaal benut. De fixatiedesigners beoordelen per set wat er in siliconen materiaal en wat er in RVS materiaal gefixeerd kan worden. Hierbij wordt er gekeken naar eerder benoemde zaken als afwatering, risico op beschadigingen etc.

Siliconen gecombineerd met RVS fixatie is een goede mix van twee methodes, waardoor men in feite “best of both worlds” kan bieden.

Fixatie-RVS-Siliconen-MeekersMedical

Bekijk meer fixatie op onze social media kanalen; Facebook en Instagram.