In samenwerking met één van onze klanten hebben wij toegewerkt naar een optimalisatie van de instrumentensets voor de TKP (totale knieprothese). Op de oude variant van deze sets zat een range van vier oplopende maten aan trials, links en rechts. De OK en het instrumentenbeheer hadden de voorkeur om alle maten te splitsen en in kleinere netten door ons in te laten snijden. Er waren voldoende argumenten om hier een proef mee te gaan draaien. Omdat het kleinere instrumentensets zijn wordt er minder ruimte gebruikt in de wasmachine en de autoclaaf en wordt er minder instrumentarium onnodig uitgepakt doordat dit uiteindelijk niet is ingezet op de OK. De volgende opvallende cijfers zijn uit de proef in het ziekenhuis gekomen:

  • Met de maat-specifieke sets wordt 15 minuten per ingreep bespaard in de reiniging, desinfectie en tijdens het opdekken. Men heeft 4 TKP ingrepen per dag en realiseert dus een besparing van 60 minuten per dag, verdeeld over de CSA en de OK;
  • Op jaarbasis bespaart het ziekenhuis 228 wascharges omdat de sets kleiner zijn. Voorheen waren dit 456 wascharges per jaar dus het gaat om een halvering van het aantal wascharges;
  • Op jaarbasis bespaart het ziekenhuis 60 autoclaafladingen. In de oude situatie waren er 219 autoclaafladingen benodigd voor de TKP, dit zijn er in de nieuwe situatie slechts 161.

Vanzelfsprekend komen daar nog enkele andere voordelen uit voort. Denk aan extra ruimte op de opdek van de OK, CSA en steriele berging maar ook Arbo-technische voordelen wegens kleinere en dus lichtere instrumentensets. Uiteindelijk bespaart het ziekenhuis in kwestie ook op de verwerking en dus personeelskosten en zijn er minder instrumenten nodig waardoor de voorraad minder groot hoeft te zijn. Tot slot zijn de gevolgen voor duurzaamheid/milieu welke vasthangen aan de reductie van wascharges en autoclaafladingen nog niet eens benoemd en berekend maar ook dit is een groot pluspunt.

Duurzaamheid - Meekers Medical - voor en na
Voor en na

Voor en na

Al met al een behoorlijk succesvol project en erg mooi om te zien hoe een goed plan vanuit het ziekenhuis kan worden omgezet naar dit eindresultaat. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor optimalisatie van jouw instrumentensets? Neem gerust contact met ons op!