Levensduur van het instrumentarium, hoe haalt u het maximale uit uw instrumenten?

De levensduur van artikelen wordt overal in de wereld van groter belang. De schaarste van grondstoffen en de impact van mensen op het milieu maakt eenieder steeds bewuster van het begrip “duurzaamheid”. Als we dit projecteren naar de medische branche dan zien we dat ziekenhuizen en klinieken zich samen met de toeleveranciers focussen op de verduurzaming van de verschillende afdelingen en alles wat daar voorbij komt. Verbruiksartikelen worden steeds vaker reusable aangeboden en het wegwerpklimaat verdwijnt voorzichtig uit de zorgsector.

Medische instrumenten zijn sinds jaar en dag in groten getale aanwezig in het ziekenhuis en zijn bij iedere ingreep nodig. Waar we enkele jaren geleden een beweging zagen naar het gebruik van disposable instrumenten vanwege de argumenten gemak en infectiepreventie, zien we dat er nu weer vol wordt ingezet op reusable wanneer dit enigszins mogelijk is. Hoe zorgen we ervoor dat we de levensduur van het reusable instrumentarium verlengen en het maximale uit instrumenten halen? Hieronder proberen wij enkele tips en ideeën te delen.

Aanschaf

Allereerst de aanschaf van het instrumentarium. Het aanbod van instrumentarium is ontzettend groot en er zijn legio merken in omloop binnen de Nederlandse ziekenhuizen. Het is aan te raden goed na te denken over de aanschaf van het instrumentarium. De verschillen in kwaliteit tussen de verschillende merken kunnen soms behoorlijk zijn. Mindere kwaliteit gaat vanzelfsprekend minder lang mee en zal eerder toe zijn aan vervanging. Dit maakt dat u onder de streep meer geld uitgeeft aan instrumentarium en een grotere impact heeft op de afvalberg in het ziekenhuis. Wilt u gaan standaardiseren en de wildgroei aan merken in het ziekenhuis terugdringen? Doe dit dan met een partner die het huidige instrumentenbestand kan analyseren en een passend advies kan geven voor aanschaf van merken binnen bepaalde specialismen. Idealiter is uw partner merkonafhankelijk waardoor er gezocht kan worden naar het beste instrument, rekening houdend met prijs, kwaliteit en levertijd.

             

Instrumentenbeheer

In de dagelijkse gang van zaken is goed instrumentenbeheer ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat er voldoende tijd is en dat er functie(s) worden gecreëerd voor instrumentenbeheer. Gedegen instrumentenbeheer zorgt er namelijk voor dat instrumentarium tijdig uit roulatie wordt gehaald en ter reparatie wordt aangeboden. Het tijdig ter reparatie aanbieden van instrumenten maakt dat het gros van de instrumenten goed gerepareerd kunnen worden. Wanneer gebreken niet op tijd worden geconstateerd, zal er te lang door worden gewerkt met de instrumenten. Dit kan ervoor zorgen dat een defect dusdanig problematisch is en een instrument ten tijde van reparatie zal worden afgekeurd.

Het repareren van instrumentarium is zowel vanuit het duurzaamheidsaspect als vanuit het economisch aspect erg interessant. De grote bulk aan basisinstrumenten wordt vaak voor lage prijzen gerepareerd en kan daarbij ook nog eens relatief vaak (in aantal) worden hersteld. Om een voorbeeld te geven, de reparatie van een arterieklem zal niet duurder zijn dan €9,- en het kan gerust voorkomen dat deze klem ruim 15 keer in zijn leven wordt gerepareerd voordat dit niet meer mogelijk is. Als we over kwetsbare instrumenten praten welke duur zijn in aanschaf is het ook interessant. De nieuwe aanschaf van dergelijke instrumenten varieert tussen de €500 en €1.500 en een reparatie zal vaak rond de 10% van aanschafprijs zitten. Wanneer de defecten tijdig geconstateerd worden, bijvoorbeeld vóórdat er een breuk ontstaat, kunnen ook deze kwetsbare instrumenten gerust nog zo’n 10 keer gerepareerd worden.

Periodiek onderhoud

Instrumentensets met delicate snijdende en knippende instrumenten kunnen buiten de reguliere en ad-hoc reparaties uit roulatie worden gehaald ten behoeve van periodiek onderhoud. Omdat de scherpte van deze instrumenten vanwege de toepassing in vaak kritieke of krappe werkgebieden essentieel is, is het aan te raden om deze periodiek te onderhouden. Tijdens het periodiek onderhoud worden de sets weer volledig geoptimaliseerd tot nieuwstaat. Daar waar nodig wordt er vooruitlopend op een defect in de nabije toekomst een advies gegeven over vervanging. Op deze manier is de voorraad op peil en klaar voor eventuele mankementen die er aan zitten te komen.

Periodiek onderhoud is enigszins lastig te plannen omdat de instrumenten in deze sets vaak kwetsbaar en fijn zijn. Dit maakt dat het risico op defecten of botte instrumenten altijd blijft bestaan. Desalniettemin valt periodiek onderhoud wel aan te raden. Buiten de ad-hoc reparaties worden de sets twee of drie keer per jaar geoptimaliseerd. Dit resulteert te allen tijden in minder klachten bij de arts en daarnaast ook in minder grote defecten aan het instrumentarium. Dat laatste heeft dan weer een gunstig effect op de levensduur van uw instrumentarium.