Een blik op de gipskamer in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem

Omdat we graag eens een kijkje wilden nemen op de gipskamer hebben we Sjoerd Busch van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem bereid gevonden om met ons in gesprek te gaan en ons de gipskamer te laten zien. We wilden meer te weten komen over hoe het eraan toegaat op de gipskamer, hoe ze omgaan met instrumenten zoals gipsscharen en wat er gebeurt wanneer deze ‘kapot’ raken.

Gipskamer Slingeland Ziekenhuis Doetichem

Dit is Sjoerd Busch, 46 jaar en alweer 5 jaar in dienst als gipsverbandmeester in het Slingeland Ziekenhuis. Voordat hij als gipsverbandmeester aan het werk ging, werkte hij ook al in de zorg maar dan als dialyseverpleegkundige en psychiatrisch verpleegkundige. Hij beschouwde de overgang als een kans om meer mensen te helpen, zij het op een andere manier.

De vrijheid van de gipskamer

Wat Sjoerd waardeert aan de gipskamer in Doetinchem is de vrijheid die hij daar heeft. Zo mag je als gipsverbandmeester zelf de dag inplannen, zelf nadenken wat de patiënt nodig heeft en ook de röntgenfoto’s zelf beoordelen. Dit is dan ook één reden dat Sjoerd zich helemaal thuis voelt in Doetinchem.

Het proces op de gipskamer

Op het moment dat een patiënt met een letsel binnenkomt komen deze patiënten eerst op de eerste hulp terecht. Bij dit bezoek wordt de afdeling gipskamer niet aangedaan. Op de eerste hulp krijgen ze een spalk zodat de zwelling nog kan afnemen. Pas na een week komen de patiënten terug maar dan wel op de gipskamer.  

Materialen

Sjoerd vertelt: “Op de gipskamer gebruiken we kunststof polyester verband, dit hebben we beschikbaar in een harde en zachte variant. Welk verband er wordt gebruikt is mede afhankelijk van het letsel en in welk stadium dit zich bevindt, terwijl het type verbandschaar voornamelijk afhangt van de persoonlijke voorkeur”.

De onmisbare schaar

Tijdens z’n tweejarige opleiding heeft Sjoerd gebruik gemaakt van een HEBU-schaar, namelijk de HB1991-01C. Op dit moment maakt Sjoerd gebruik van een schaar van het merk Lawton. Zijn gipsverbandmeester die hem begeleidde bij de opleiding had een Lawton schaar. Vandaar dat hij kennis heeft genomen van dit merk. Deze schaar is niet extreem zwaar maar is niet meer vervangbaar aangezien het merk Lawton niet meer bestaat. Daarom vertelden we Sjoerd dat het mogelijk is om de schaar naar onze reparatie-afdeling te sturen zodat de schaar weer wordt aangedraaid en het snijvlak weer geslepen kan worden. Ook maken we de schaar dan weer helemaal vrij van alle verbandresten. De meeste scharen worden nadat ze kapot of helemaal verbruikt zijn weggegooid en vervangen voor een nieuw exemplaar. Uiteraard is dit enorm zonde aangezien we hebben begrepen van Sjoerd dat de schaar echt een essentieel onderdeel is van zijn werk.

Heb jij last van een schaar die niet goed meer knipt of begint er speling in te komen? Neem dan eens contact met ons op, zodat we eens kunnen kijken wat de reparatie-afdeling van Meekers Medical voor jullie kan betekenen.